Werkwijze

Een moeder kwam in de praktijk met haar zoon: een puber met faalangst. Hoewel hij aanvankelijk sceptisch tegen de sessie aan keek, ging hij er helemaal voor. Na afloop kwam zijn moeder hem ophalen. ‘Nou mam, Als het vijfhonderd euro had gekost,’ zei hij, ‘was het dat ook waard geweest.’ De moeder kreeg tranen in haar ogen.

Een hypnotherapiesessie bestaat uit verschillende stappen. Laat ik ze stap voor stap even doornemen:

1. Voorgesprek

Zodra je de stap hebt gezet dat hypnotherapie jou kan helpen om je ‘probleem’ op te lossen, plannen we een afspraak. Tijdens die afspraak vertel ik je heel duidelijk wat we gaan doen. Ik leg ook uit dat hypnose slechts een toestand van diepe ontspanning is. Je gaat dus niet ‘out’. Je houdt de volledige controle over jezelf. Ja, ook als je in hypnose bent. Jij volgt alleen mijn suggesties op. Wil je stoppen? Dan kan dat wanneer jij dat wilt.

2. In hypnose

Alleen als je zelf gemotiveerd bent en openstaat voor mijn suggesties, kun je in hypnose worden gebracht. En nee, daarvoor laat ik geen pendule voor je neus heen en weer bungelen  Je kunt me vergelijken met een personal trainer. Ik begeleid jou, maar jij doet zelf het werk. Dat is voor jou puur een kwestie van ontspannen, vertrouwen en luisteren; en voor mij een kwestie van de juiste vragen stellen.

Veel mensen zijn bang dat ze in hypnose meer vertellen dan dat ze willen. Dan kan ik je geruststellen: eenmaal in hypnose stel ik je vragen waar je alleen met ja en nee op antwoordt. Ik werk namelijk vooral met de hypnosetechniek volgens Ines Simpson.

3. Vervolgafspraak

Meestal volstaat één sessie. Soms wordt het echter als prettig ervaren om na enkele weken of maanden nogmaals een sessie te plannen om weer even de puntjes op de “i” te zetten.

4. Zelfhypnose

Als je wilt, leer ik je de techniek om jezelf in hypnose te brengen. Klinkt misschien eng, maar dat is het helemaal niet. Ook jou kan ik dat leren! Hypnose is namelijk al 100% zelfhypnose, omdat je alleen in hypnose gaat als jij dat zelf wilt. Zoals ik al zei: hypnose is een vorm van diepe ontspanning. Wil je bijvoorbeeld van je vliegangst of faalangst af, dan kan ik je leren om jezelf in bijvoorbeeld twee minuten volledig te ontspannen. Je zult zien: je stapt voortaan volledig relaxed in het vliegtuig, in de klas, op het veld of op het podium.

Overtuigd dat hypnotherapie niet zweverig is, maar juist heel down-to-earth? En dat een sessie je kan helpen je angst te overwinnen, af te rekenen met je chronische pijn, twijfels of onzekerheden, om met stress op het werk of in de klas te dealen of om eindelijk voor jezelf te kiezen?